RENDANG KAMBING

RENDANG KAMBING

Bahan A:

1 kilogram daging kambing
2 cawan santan pekat
1/2 cawan kerisik
2 sudu makan ketumbar(diperap dengan daging)
1 sudu makan jintan manis (diperap dengan daging)
1 sudu makan jintan putih (diperap dengan daging)
1 sudu makan lada hitam (diperap dengan daging)
3 sudu makan gula merah
3 keping asam keping
5 helai daun limau purut
Garam secukup rasa

Bahan B (Bahan Menumis)

25 tangkai cili kering
20biji bawang merah
3 inci halia
5 batang serai
2inci lengkuas

Cara Memasak:

1.) Perapkan daging dengan bahan perapan.
2.) Panaskan minyak dan tumiskan bahan B yang telah dikisar sehingga pecah minyak.
3.) Masukkan daging dengan air.Masakkan sehingga daging lembut.
4.) Masukkan santan,daun limau purut dan kerisik.Kacau rata dan biarkan masak sehingga pekat.
5.) Sedia untuk dihidangkan

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "RENDANG KAMBING"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

SUB JUDUL IKLAN

Iklan Tengah Artikel 1

SUB JUDUL IKLAN

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel

close
Banner iklan disini